vineri, 25 ianuarie 2008

Magyar Vizsla


Descrierile acestei rase pot fi gasite in documente datand din perioada secolului al XIV-lea. In anul 1936, Federatia Chinologica Internationala a recunoscut aceasta rasa si principala ei calitate: vanatoarea. Magyar Vizsla este o rasa cu par scurt, avand o culoare roscat-galbuie. Cainii au o infatisare aritocratica si sunt plini de viata, prietenosi si nu tolereaza dresajul dur. Rasa s-a adaptat cu usurinta in mai multe locuri ale lumii cum ar fi: Suedia, Africa de Sud, Norvegia, Florida. Este un caine simpatic, caruia ii place sa se face util, isi fac repede prieteni noi si adora sa se joace cu copiii si cu alti caini. In cazul in care doriti sa dresati cainele trebuie sa faceti acest lucru cu daruire si blandete.

Culoare: variatii de auriu inchis, nisipiu, pete albe pe piept.
Inaltime: mascul- 58 si 64 cm; femela: 54 si 60 de cm.
Greutate: intre 22 si 30 de kg

luni, 14 ianuarie 2008

Puli


Aceasta rasa se aseamana cu Terrierul tibetan si se presupune ca descinde din ciobanestii persani sau cei asiatici. Puli este cel mai mic patruped ca talie medie dintre ciobanestii unguresti. Este un caine de talie medie, cu o constitutie puternica, bine muscularizat. Blana acestui caine este unica, puful fiind moale, des si lanos. Acestia sunt nascuti cu o blana formata din moate. Puli are ochi migdalati, de culoarea cafelei, urechi medii, botul negru. Este un caine plin de viata, robust, un foarte bun saritor, extrem de loial, tandru si inteligent. Este un caine atat supus cat si independent. Este circumspect cu strainii si foarte agreabil cu copiii. Blana cu sireturi se formeaza in jurul varstei de 6 luni astfel: puful moale si lanos se amesteca cu parul exterior, mai aspru. Dresajul trebuie inceput timpuriu si efectuat cu blandete.


Culori: negru, negru cu tenta ruginie sau cenusie, alb, fara nici o tenta ruginie.
Inaltime: mascul- 39-45 cm iar femela: 36-42 cm
Greutate: mascul- 13-15 kg iar femela: 10-13 kg

Chihuahua


Se spune despre aceasta rasa ca provine din Mexic insa ca ar avea originile in Paleozoic. In 1920 este importat in Europa si devine un bun companion. Este un caine zvelt, gratios, mai lung decat inalt, vesel, mandru. Nu se intelege prea bine cu copiii, este uneori agresiv fata de straini si in general destul de galagios. Trebuie plimbat zilnic si este perfect pentru viata de apartament. Daca doriti sa-l dresati, retineti ca aceasta rasa trebuie educata cu foarte multa fermitate pentru a-i pastra un comportament echilibrat.

Culoare: maro, ciocolatiu, alb, cream, argintiu, gri-argintiu, maroniu.
Inaltime: intre 16 si 20 de cm.
Greutate: intre 500 de grame si 3 kg.

Shiba Inu


Cercetatorii raselor canine spun despre aceasta rasa ca este rezultatul interactiunii a trei rase foarte vechi: Sanin, Mino si Shinshu. Aceasta rasa a crescut in regiunile muntoase din China, urmand ca in 1954 sa ajunga si pe teritoriul Statelor Unite. Shiba Inu este un caine de talie mica dar bine proportionat, puternic. Osatura sa este compacta cu o musculatura bine dezvoltata. Ochii sunt mici, linia nasului este drapta, urechile mici, triunghiulare, gatul gros si puternic. Este un caine plin de viata, independent, afectuos, jucaus si iubitor.


Culori: Rosu, rosu-galbui, negru intens, negru-galben, alb sau tigrat.
Inaltime: 36-39 de cm.
Greutate: 9-13 kg.

Bulldog francez


Bulldog-ul francez descinde din Mastifful Macedonian. In Franta, in anii 1850, au avut loc incurcisarile cu Terrierrii si au dat nastere acestei rase. Bulldog-ul francez este un caine de talie mica. Ca si comportament este un caine foarte activ, cu o vointa puternica, un bun caine de paza chiar daca talia il tradeaza, un caine inteligent. Are nevoie de atentie si devine foarte agresiv in preajma altor caini. Ca structura corpului, Bulldog-ul este un caine puternic, are falci mari, ochii rotunzi, mari, inchisi la culoare, urechi drepte, rotunde la varfuri, corp musculos, gat scurt, fara barbie. Coada este scurta, groasa la baza si ascutita spre varf.

Culoare: Brun-roscat cu dungi verticale negre.
Inaltime: de la 25 la 35 cm
Greutate: de la 8 la 14 kg

Ce este un "pedigree"?


Pedigree-ul reprezinta actul care atesta in primul rand faptul ca animalul este de "rasa pura" si, il al doilea rand, ca are o genealogie care atesta faptul ca provine din linii sigure din punct de vedere al rasei respective. Pedigree-ul este eliberat de Cartea de Origine Romana(COR) din cadrul Asociatiei Chinologice din Romania. Pedigree-ul unui pui se obtine de catre proprietarul femelei care l-a nascut. La aproximativ 2-3 saptamani de la momentul fatarii, crescatorul masculului completeaza o "Declaratie de monta-fatare" in care sunt trecute numele, data nasterii, palmaresul mamei si tatalui, data montei, a nasterii puilor, numarul puilor si numele lor si compensatia pe care stapanul masculului o va primi. Cel care cumpara cainele va primi din partea crescatorului o adeverinta cu care se va przenta la Asociatia Chinologica teritoriala de unde isi va primi pedigree-ul. In momentul in care acesta va primi acest act, puiului i se va implementa un microcip sau, in functie de cum doreste stapanul, poate fi tatuat in ureche sau in pliul inghinal.

Bearded Collie


Rasa este rezultatul incrucisarilor dintre Ciobanescul scotian si Ciobanescul polonez Polski Owezarek Nizinny. Unii cercetatori recunosc Komondor-ul drept stramos al acestei rase. Rasa aproape a disparut in secolul XX fiind inlocuita de ciobanescul englez( Old English Sheepdog) insa datorita unui crescator scotian, Bearded Collie isi face din nou aparitia in 1950, continuand sa se dezvolte si in prezent. Cainele are o constitutie solida, cap lat, bot puternic, ochi de dimensiune mare, urechi de dimensiune medie, coada prinsa jos acoperita cu par abundent, usor curbata in sus la varf. Are un temperament echilibrat, plin de viata, afectuos, se ataseaza repede de stapanul sau si nu da semne de agresivitate. Nu este considerat un foarte bun caine de paza insa adora copiii si nu ii place sa fie lasat singur.

Culori: bej roscat inchis, gri ardezie, negru, albastru, maro, nisipiu cu sau fara marcaje albe.
Inaltime: masculi- 53-56 cm; femele: 51- 53 cm.
Greutate: intre 20 si 30 de kg

Bloodhound


Aceasta rasa de caini are peste 1000 de ani vechime. Rasa a fost creata in zona Ardeni, la manastirile din Abatia Saint-Hubert. Cainii atestati sub numele de Saint-Hubert erau faimosi si sunt in continuare pentru excelentul lor simt al mirosului. In Anglia a fost importat in secolul XI de Wilhelm Cuceritorul. In aceste conditii, rasa capata numele de bloodhound( o rasa pura de sange). Bloodhound-ul este un caine bland insa destul de incapatanat. Este un caine care suporta foarte greu singuratatea. Este un caine armonios, cu osatura puternica, aer solemn, pielea dupa frunte este ridata, botul adanc, coada lunga, membre bine muscularizate, muscatura puternica.

Culoare: Bicolor black&tan sau liver&tan; unicolor rosu.
Inaltime: intre 62 si 68 de cm
Greutate: Mascul-46-54 de kg;
Femela:40-48 de kg;

Silky Terrier


Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, incrucisarea raselor Yorkshire si Australian Terrier a dat nastere rasei Silky terrier. In 1933, Sidney Kennel Club a recunoscut oficial rasa Silky Terrier. Aceasta rasa este deosebit de frumoasa si atrage prin gingasia si aspectul ei. Corpul are o osatura puternica, capul este potrivit de lung, cu un mot de par in frunte, ochi rotunzi si expresivi. Este un caine inteligent si vioi. Parul este foarte fin, matasos, coada dreapta trebuie taiata iar urechile mici sunt in forma "v". Este un excelent insotitor, iubeste copilasii, este un caine ghidus si nazdravan.

Culoare: Albastru-roscat sau gri-albastru
Inaltime: aproximativ 22,5 cm
Greutate: 3,5-4,5 kg

vineri, 11 ianuarie 2008

Cainele meu isi face nevoile in casa. Cum as putea sa-l dezvat?

Depinde de ce varsta are patrupedul dvs. De exemplu, la varste mici pana in 3-4 luni, cainii isi fac nevoile in casa pentru ca mananca des. Nu puteti sa-l scoateti din casa pana la 3-5 luni cand terminati perioada vaccinarilor. Puteti sa ii puneti o cutiuta cu putin nisip sau pamant, chiar un ziar imbibat in urina lui si dupa ce mananca luati-l in brate si duceti-l la locul respectiv. Dupa acea perioada a vaccinarilor, o sa se invete sa faca numai afara.

Bobtail


Bobtailul a fost prezentat pentru prima data in cadrul expozitiei din 1873 din Birmingham. Putem spune ca Bobtail reprezinta rezultatul incrucisarii dintre ciobanestii continentali si cei englezesti insa exista si ipoteza ca aceasta rasa provine din Mastiff-ul italian. Aspect compact, corpul simetric, robust, acoperit cu blana lunga, aspra si stufoasa, Bobtailul este un caine foarte puternic. Gatul este lung, urechile mici atarnand de-a lungul capului, ochii expresivi, de diferite culori si botul mediu cu un nas negru. Bobtailul este un patruped bland, vioi, inteligent si devotat stapanului. Este un excelent caine de paza.

Inaltime: M. 56 cm si mai mult; F. 55 cm Greutate: M. 25-30 kg F. 22-28 kg Culoarea parului: Toate nuantele de cenusi, albastru sau albastru-cenusiu, cu sau fara pete albe



Komondor


Komondor-ul isi are originea in cainele ciobanesc autohton pe care maghiarii l-au adus in Ungaria acum 100 de ani. Blana alba cu snururi a acestei rase este unica. Komondorii sunt caini robusti si puternici. Inaltimea la nivelul greabanului este de peste 65 cm, iar greutatea corporala este intre 48-59 kg. Ca si comportament, Komondorii trebuie supravegheati atunci cand vin musafirii, pentru ca au un simt foarte bun al terioriului, sunt independenti si isi vad stapanii ca pe turma ce trebuie protejata. Asadar, avand acest caracter incapatanat, trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand un strain paseste pe terioriul dumneavoastra. Cainii Komondor sunt buni aparatori, vigilenti cu pradatorii si o caracteristica aparte a acestora este aceea ca sunt foarte afectosi si necesita foarte putina miscare. Sunt inteligenti si cateodata foarte zgomotosi.
Inaltime: Mascul: 80 cm
Femela: 7o cm

Greutate: Mascul: 50-60 de kg
Femela: 40-50 de kg

Culori: Alb

Bichon Bolognese


Originile acestei rase de caini sunt amestecate cu cele ale Maltese-ului. Ca si acesta, a fost adus in Italia in secolul al XV-lea de navigatorii spanioli si s-a dezvoltat in regiunea Bologna, de unde isi iau si numele. Este un caine gratios, cu par lung si ciufulit. Are ochii rotunzi si mari de culoare inchisa, urechile lungi foarte distantate intre ele, botul scurt si nasul negru. Este un bun prieten al copiilor si un patruped foarte jucaus. Este un caine inteligent, bland, gingas si un insotitor exceptional.
Inaltime: mascul 27 - 30 cm; femela 25 - 30 cm
Greutate: mascul 2 - 4 kg; femela 2 - 4 kg
Culoarea parului: alb curat

miercuri, 9 ianuarie 2008

Cand ii pun hamul se aseaza si incepe sa planga. Ce pot face pentru a-l invata sa-l accepte?

Foarte multi posesori de caini cred ca zgarda dauneaza cainelui pentru ca acesta trage de lesa si tuseste. Insa aceasta este cea mai buna metoda pentru plimbare. In primele trei, patru zile cainele trage insa dupa aceste zile se va obisnui sa mearga la pas. Hamul este folosit, in general, pentru trasul la sanie. Daca insistati sa scoateti cainele numai cu ham, va recomand sa-i puneti hamul, fara lesa si sa-l lasati doua, trei zile inainte de a iesi la plimbare. Trebuie sa aveti grija sa nu-l roada. O sa observati ca in prima zi, probabil nu se va simti in largul lui insa pana la urma se va obisnui si intr-un fel, resemna.

Catelusei mele nu-i plac copiii mici. Cum o pot apropia de acestia?

Este posibil ca patrupedul dvs sa fi suferit o trauma atunci cand era de varsta frageda. Incercati sa o lasati mai mult timp cu copilasii, spunandu-le acestora sa nu o bruscheze si sa nu o loveasca. Lasati-o afara cat mai mult timp si supravegheati felul in care copiii se joaca cu ea.

marți, 8 ianuarie 2008

Catelusii rod pantofi

Nu-i da voie catelusului tau sa roada pantofii vechi! Nu va face diferenta intre cei vechi si cei noi si se va apuca sa-i roada cu placere pe acestia din urma.

L-am dresat dar acum nu raspunde la comenzi. Ce pot sa fac?

Probabil ca patrupedul s-a obisnuit sa raspunda numai la comenzile fostului instructor, dumneavoastra neavand suficienta autoritate in fata lui. Este de asemenea posibil ca dvs sa folositi alta zgarda decat cea utilizata la scoala de dresaj si de aceea sa nu reactioneze pozitiv. Deocamdata incercati sa-l stimulati folosind obiecte miscatoare sau chiar mancarea. Metoda stimulativa trebuie insotita si de cea mecanica. Va recomand sa luati niste ore suplimentare la care sa participati activ.

Mai pot dresa cainele la varsta de peste un an?

Exercitiile de disciplina trebuiau incepute mai devreme, dar nici acum nu este prea tarziu. Pentru paza si aparare exista anumite examene, insa inainte trebuie sa promoveze examenul de caine de companie. Totusi, nu se pot lucra exercitii de atac cu un caine daca acesta nu cunoaste cele mai importante notiuni de disciplina, deoarece trebuie tinut sub control.

Cum il pot face sa asculte comenzile elementare?

In functie de varsta cainelui puteti folosi fie hrana fie obiecte miscatoare. Acesta trebuie recompensat cu o bucatica de carne sau cu o minge cu siret dupa ce sta in pozitia "şezi" in stanga dvs minimum 10 secunde. Cu timpul va trebui sa reziste aproximativ 40 de secunde. Daca nu asculta comenzile e recomandabil sa nu-l recompensati niciodata.

Care este varsta optima pentru inceperea antrenamentelor?

De cele mai multe ori, puteti incepe antrenamentele cu cainele dumneavoastra de la varsta de 3 luni, in perioada incheierii calendarului de vaccinari. Totusi la aceasta varsta, recomandabil ar fi sa se lucreze numai cu stimuli, niciodata mecanic.

duminică, 6 ianuarie 2008

Blog pentru/despre caini, pisici, pasari, animalute

Iubim animalele si ne-am gandit sa facem un blog in care sa notam toate noutatile legate de acestea: ce mai apare nou in lumea modei animalelor, ce animalute ne plac etc.